single

Zakopiański styl w kuchni. Jakie miejsca warto odwiedzić?

Podhale to region wyjątkowy z wielu powodów. Zachwyca on wysokimi górami, pięknymi widokami oraz wspaniałym folklorem. Jedną z najważniejszych części góralskiej kultury jest miejscowa kuchnia. Czym się charakteryzuje kuchnia góralska? Gdzie warto zjeść w Zakopanem? Podpowiadamy!

Kuchnia góralska - czym się charakteryzuje?

Kuchnia góralska jest wyjątkowa, co wynika ze specyficznych warunków panujących w górach. Karpackie rejony przez wieki bywały zalesione i niedostępne. Miejscowe gleby były mało żyzne, co sprawiało, że mieszkańcy byli zmuszeni żywić się tym, co sami zdołali wyprodukować. W ten właśnie sposób podstawą kuchni podhalańskiej stały się ziemniaki, kapusta, produkty zbożowe oraz nabiał pochodzenia owczego.

Oprócz tego w daniach pochodzących z tego regionu możemy znaleźć baraninę oraz liczne warzywa. Góralskie potrawy charakteryzują się prostotą, ale jednocześnie są bardzo pożywne. Jednym z najpopularniejszych dań na Podhalu jest kwaśnica. Jest to zupa tworzona na bazie kiszonej kapusty oraz bardzo często gotowana jest na baraninie.

Na tym jednak oferta góralskiej kuchni się nie kończy. Popularnym przysmakiem jest tutaj bryndza. Jest to miękki ser produkowany z owczego mleka. Również z owczego mleka powstaje oscypek. Jest to jednak twardy, wędzony ser, zwykle podawany z dodatkiem żurawiny. Innym daniem charakterystycznym dla kuchni podhalańskiej jest tworzony z ziemniaków placek po zbójnicku. Podawany jest on z mięsnym gulaszem. 

Góralskie specjały - gdzie można ich skosztować?

W Zakopanem oraz okolicach można spotkać bardzo dużo restauracji i karczm, które oferują góralskie przysmaki. Jednym z wyjątkowych miejsc na mapie stolicy polskich Tatr jest restauracja Halka. Oferuje ona w swoim menu wiele potraw, które idealnie wpisują się podhalański klimat kulinarny.

Wśród przystawek znaleźć możemy m.in. tradycyjny oscypek z żurawiną, którego spróbowanie jest punktem obowiązkowym wizyty na Podhalu. Jako danie główne warto skosztować klasyczny kotlet schabowy z ziemniakami oraz młodą kapustą lub pierogi z gęsiną. Do posiłku warto zamówić wino lub skosztować jednego z miejscowych piw.

Restauracja Halka to znakomite miejsce na rodzinny obiad, jednak warto wiedzieć, że oferuje ona również możliwość zorganizowania imprez okolicznościowych. Jeżeli zależy Ci na stworzeniu wyjątkowego przyjęcia w miejscu z góralską duszą, zajadając się miejscowymi potrawami, to jest to miejsce, która warto poważnie rozważyć.

Artykuł partnera