single

Jakie wino do jakich potraw?

Wino jest wysublimowanym napojem, który doskonale pasuje zarówno do eleganckich kolacji, jak i codziennych obiadów. Jest idealnym towarzyszem wielu potraw, podnosząc ich smak do poziomu wyśmienitego posiłku. Niemniej jednak różnorodność dań wymaga różnych rodzajów wina. W tym artykule omówimy różne rodzaje win i podpowiemy, jakie wino wybrać do konkretnych potraw.

Jak właściwie przechowywać wino?

Aby zachować jakość wina, należy unikać światła, ciepła, zmiany temperatury i wstrząsów. Wino narażone na takie warunki traci na jakości. Dlatego najlepiej przechowywać je z dala od źródeł ciepła i promieni słonecznych, w temperaturze wynoszącej około 12 stopni Celsjusza. Butelki powinny być umieszczone w pozycji poziomej, aby korek był w kontakcie z winem, nie wysychał i pozostawał szczelny. Idealnym miejscem do przechowywania wina jest pomieszczenie w najniższej części domu, na przykład piwnica, gdzie zapewniona jest stała temperatura, odpowiednia wilgotność i brak ekspozycji na światło.

Jakie wina podawać do konkretnych potraw?

Potrawy przygotowywane z czerwonego mięsa charakteryzują się różnorodnymi smakami i intensywnym aromatem. Idealnie pasują do nich wina czerwone o wyrazistym charakterze. Dania z dziczyzną, wieprzowiną czy wołowiną doskonale współgrają z mocnymi i pełnymi aromatu winami czerwonymi. Dobrze dobrana para jedzenia i wina tworzy zgrany duet, na przykład duszona wołowina świetnie komponuje się z aromatycznym winem czerwonym, podczas gdy jagnięcina czy cielęcina wymagają delikatniejszego, lekkiego czerwonego wina. Wieprzowina natomiast świetnie harmonizuje z delikatnymi trunkami, na przykład białym winem.

Restauracja Magdy Gessler podaje również drób, który cieszy się dużą popularnością w Polsce i jest podawany zarówno na obiady, jak i eleganckie kolacje. Jego delikatny smak i uniwersalny aromat pozwalają na różnorodność w przyrządzaniu potraw. W przypadku dań z drobiu, które są subtelne w smaku, najlepiej pasują lekkie i wytrawne wina białe. Jednak potrawy z kurczakiem w różnych sosach doskonale komponują się również z delikatnymi winami czerwonymi. Dania drobiowe można łączyć zarówno z białym, jak i czerwonym winem, o ile są lekkie, wytrawne i nie przytłaczają smaku potrawy.

Elegancką kolację czy wyjątkowy rodzinny obiad z pewnością podniosą wartość dania z białego mięsa i odpowiedniego wina. Do dań z cielęciny i jagnięciny często wybiera się delikatne wina, które podkreślają smak dania, nie przytłaczając go. Doskonałym wyborem są młode, słodkie wina czerwone, które nadają potrawie wyrafinowanego charakteru. Do tego typu dań pasuje także różowe wino musujące, które można wykorzystać do podniesienia toastu.

Artykuł partnera