single

Ciasto z kremem - słodycz idealna na każdą okazję

Nic tak nie poprawia humoru jak pyszne, wypełnione dodatkami ciasta z kremem. Niestety wielu osobom takie wypieki niesłusznie kojarzą się wyłącznie z ciężkimi, maślanymi tortami, podczas gdy pod tą nazwą kryją się przeróżne słodkości: klasyczne, nowoczesne, musowe, a nawet bezcukrowe, bezglutenowe czy wegańskie.

Nie trzeba wcale czekać na specjalną okazję, żeby zamówić lub kupić smaczne ciasto w cukierni. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je w domu i własnoręcznie przełożyć kremem, korzystając z ogólnodostępnych składników i dostosowując jego smak i wygląd do swoich preferencji i wymagań dietetycznych. Internet to nieskończone źródło inspiracji, dlatego wystarczy wpisać w wyszukiwarce odpowiednie hasło, żeby po chwili znaleźć przepisy na ciasta z kremem, które potencjalnie będą w stanie zaspokoić naszą ochotę na grzeszną lub wręcz przeciwnie - całkiem zdrową - słodycz.

Ciasto z kremem może być niskokaloryczne

Krem nie musi wcale bazować na maśle czy serku mascarpone, do wykonania przełożenia można użyć równie dobrze ubitej słodkiej śmietanki o zawartości 30% lub 36% tłuszczu, twarogu tłustego, półtłustego lub chudego, a nawet jogurtu greckiego czy też niskotłuszczowego, w przypadku gdy jesteśmy na redukcji lub po prostu ściśle przestrzegamy zdrowej diety. Krem nie musi zawierać cukru, gdyż z łatwością można go zastąpić jednym z popularnych słodzików: ksylitolem, erytrolem lub stewią. Do zagęszczenia takiego niskokalorycznego przełożenia świetnie nada się żelatyna lub agar-agar. Czasami dobrze jednak, dla własnego komfortu psychicznego, zrobić sobie małe odstępstwo od pieczołowicie ułożonego przez dietetyka jadłospisu i skosztować ciasta z kremem przyrządzonego przez członka rodziny lub znajomego, zwłaszcza podczas ważnej uroczystości lub gdy wiemy, że osoba ta bardzo się przy danym wypieku napracowała.

Najpopularniejsze rodzaje ciast z kremem

Wiele klasycznych ciast ma swoich wiernych fanów, dlatego upieczenie np. ciasta krówki czy też rafaello jest zawsze dobrym pomysłem i z pewnością spotka się z dużym zadowoleniem zaproszonych osób. Jeśli jednak nie chcemy spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, zawsze można upiec zwykły biszkopt, do którego potrzebujemy tylko jajek, mąki i cukru, a następnie przekroić go na dwie części. Wtedy wystarczy już tylko nasączyć dolny blat np. mocną, słodzoną herbatą, położyć dobrze ubitą kremówkę, ułożyć owoce sezonowe lub pokrojone brzoskwinie czy też ananasy z puszki i przykryć wszystko drugim blatem. Pozostałą śmietanką i owocami można udekorować górę. Nie zajmie to zbyt dużo czasu, a ciasto i tak zrobi duże wrażenie na gościach. Aby zacząć przygodę z kremowymi wypiekami, nie potrzeba specjalnych umiejętności, wystarczą dobre chęci i prosty przepis, który nie wymaga specjalnej wiedzy ani doświadczenia.

Trzymając się dokładnie podanych proporcji i wykonując wszystkie kroki, prawdopodobieństwo poniesienia porażki cukierniczej jest niewielkie. Jeśli nawet coś pójdzie nie po naszej myśli przed ważną imprezą, zawsze można szukać ratunku w lokalnej cukierni, która z pewnością ma w swojej stałej ofercie ciasta z kremem.

Materiał partnera