single

Algi – sposób na wzmocnienie odporności

Kiedy czujemy pierwsze objawy przeziębienia, takie jak katar, kaszel czy gorączka, sięgamy po silne leki stawiające nas na nogi. Niestety, takie środki lecznicze powodują, że nasz układ odpornościowy jest wytrącany z równowagi, przez co nawet jeśli uda się zwalczyć bezpośredni atak grypy, nasz organizm kończy w nie najlepszym stanie. Czujemy się ogólnie rozbici i osłabieni, jesteśmy senni i nie mamy w ogóle energii. Dlatego jeśli zaczynamy czuć się nie najlepiej, nie powinniśmy od razu sięgać po ciężką artylerię. Natura ma dla nas wiele skutecznych rozwiązań, które są równie skuteczne co silne leki, ale nie powodują zaburzeń z nimi typowo związanych. Jednym z najskuteczniejszych naturalnych rozwiązań, po które można łatwo sięgnąć, są algi.

Wielka moc w niewielkim opakowaniu

Zielonkawa spirulina i niebieskawa chlorella to algi, czyli rośliny o wyjątkowo pierwotnym charakterze. Są to jedne z najstarszych i najprymitywniejszych form życia na naszej planecie, ale równocześnie ich forma cechuje się bardzo wysokim poziomem dostosowania do środowiska, co zapewnia im spokojne przetrwanie. Są to też rośliny cenione zwłaszcza w azjatyckiej kuchni. Japończycy dodają je praktycznie do wszystkiego jako zdrowy dodatek. W dawnych czasach z alg korzystali głównie Afrykańczycy i Aztekowie.

spirulina

Spirulina

Spirulina jest naprawdę niezwykłą rośliną. Jej spiralny kształt, od którego zresztą bierze się jej nazwa, jest niezwykły w świecie roślin. Zwłaszcza tak stare rośliną są zazwyczaj znacznie prostsze w swojej budowie. W praktyce człowiek postawił na spirulinę głównie dlatego, że jest niesamowicie bogata w składniki odżywcze i są one zadziwiająco łatwe do wchłonięcia. Nie chodzi też o samo bogactwo składników odżywczych, ale o fakt, że są one podane w proporcjach znakomicie dopasowanych do realnego zapotrzebowania człowieka. Jest to oczywiście przypadek, ale przypadek wcale nie mniej ważny. Wielkie znaczenie mają zwłaszcza aminokwasy, jakie są zawarte w spirulinie. Pomagają one w regeneracji osobom przemęczonym i cierpiącym na stres. Bardzo dużo w spirulinie jest też wysokowartościowego białka. W roślinach zazwyczaj nie ma zbyt dużo przydatnych dla człowieka białek. Czasami o spirulinie mówi się nawet, że jest to „zielone mięso”.

Warto zauważyć, że spirulina ma działanie naturalnego antybiotyku, który jest w stanie skutecznie zwalczać bakterie poprzez swoje własne właściwości, jak również poprzez fakt wyraźnego wzmocnienia układu odpornościowego człowieka.

Chlorella

Chlorella to z kolei również bardzo wartościowa roślina, pełna minerałów i witamin. Jej prawdziwa wartość kryje się jednak w fakcie, że oferuje gigantyczne ilości antyoksydantów. Są to substancje, które eliminują wolne rodniki z organizmu i tym samym sprawiają, że wszystkie substancje chorobotwórcze w organizmie człowieka są rozbrajane. Nie jest to oczywiście idealne panaceum na wszystkie problemy, ale jest w stanie realnie pomagać na dosłownie wszystkie schorzenia. Drobna poprawa na wielu polach to coś bardzo cennego.